 |
Chelmskie Forum Dyskusyjne Forum przeznaczone dla mieszkańców Chełma.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
effka
Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Nie 22:37, 29 Sty 2006 Temat postu: kulinaria |
|
|
Może ktoś ma ciekawe przepisy na pyszniaste potrawy??? Piszcie, a ja będę gotować. Za najsmaczniejszą potrawę obiecuję nagrodę (oczywiście tuczącą jak na łakomczucha przystało)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią 23:44, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
black metal pie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamis
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Nie 21:52, 13 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
hym ja tam polecam moją pizze domowej roboty nie ma sobie równych a z takich lepszych potraw bardziej wykwintnych polecam kotlety z piersi kurczaka i żółtym serem
wszystko sprowadza się do tego żeby pokroić pierś kurczaka w kostki o boku około 1 cm doprawic je przyprawami wg uznania i odstawić na chwile. następnie dodać majonezu, jajka i mąkę ziemniaczaną wszystko ładnie wymieszać i oczywiście dodać dużo tartego sera a potem już tylko smażyć na złocisty kolorek do tego ryż i danie miodzio wychodzi.
edit
Z tego wszystkiego zapomniałem wypisać ilość składników a więc:
3 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 pierś z kurczaka
w orginalnym przepisie jest 3 łyżki tartego żółtego sera ale ja proponuje dodać jak najwięcej.
I to tyle jęsli chodzi o składniki.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kamis dnia Wto 15:16, 05 Wrz 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
russian
Gość
|
Wysłany: Czw 19:29, 17 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
a ja znam fantastyczne rosyjskie danie
do garnka wrzucamy:
troche oleju
pokrojona piers kurczaka
cebula i obowiązkowo czosnek
jak piers sie zarumieni wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki (surowe)wszystko posypać solą i paczką papryki w proszku zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu
potrawa ma tendencje do przywierania do dna ale wychodzi super rosyjskie danie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pacemaker
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wólka Powsińska
|
Wysłany: Sob 21:07, 19 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Ja szczerze mówiąc wolę knyszę z ryneczku, niz wykwintna restaurację. Podoba mi sie ten klimat, i ciekawe miejscówki, gdzie mozna spozyc to cudo...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamis
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Sob 22:47, 19 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
A cóż to jest za specyjał. Może podasz troszke szczegółów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pacemaker
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wólka Powsińska
|
Wysłany: Wto 21:25, 22 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Cytat: | A cóż to jest za specyjał |
Jest to połowa dużej, ciepłej buły, wypełniona pekińską, pomidorami, papryką, ogórkami i polana sosem czosnkowym i ketchupem. Sercem knyszy pozostaje kotlet wieprzowy bądź drobiowy. Niebo w gębie...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamis
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Wto 23:43, 22 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
To musi być pyszne zrobie sobie jak skompletuje składniki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
effka
Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Pon 22:59, 18 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Nieźle. Widzę, że pierś z kurczaka wiedzie prym. W takim razie podrzucę jeszcze jeden pomysł, prosty i pyszny. Ale bez ilości składników, bo robię "na oko"... Pierś z kurczaka pokroić w kostkę ok 2, 3 cm, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w rozmąconym jajku, następnie w wiórkach kokosowych. Smażyć w głębszym oleju, a podawać z ziemniakami, frytkami lub nawet plackiem węgierskim. Albo bez niczego tylko z samą surówką z kapusty pekińskiej. Najbardziej mi smakują te przypalone wiórki... pyyyychaaaaaaa.
Podawajcie dalej przepisy, rozstrzygnięcie konkursu i smakowita nagroda w grudniu:)))
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamis
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Wto 8:06, 19 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Hym a to widze jeszcze prostrza potrawa niż moje kotleciki z piersi. Nie dziwie się czemu robisz na oko też bym robił. Jaka nagroda jaka? hym no jaka?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
midian
Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: CHEłM
|
Wysłany: Sob 22:37, 23 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
hmm no w sumie na gotowaniu to ja sie niekoniecznie znam, choć moja ulubina potrawa to spaghetti z białym winem ale za to moge jakis przepisik na ciacho podać
BARTOSZ
1szklanka cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki kakao, 7 dużych jabłek pokrojonych w kostke
Jajka ubijać z cukrem (aż sie cukier rozbije); Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji; Ciasto wyłożyć na blaszce i ułożyc na nim jabłka; piec 40min. smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
effka
Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Sob 22:57, 23 Wrz 2006 Temat postu: |
|
|
Tak sobie myślę, że zrobię jutro roladę ziemniaczaną, mam wszystkie składniki: ziemniaki, kawałek kiełbasy, żółty ser i wafle tortowe. Oczywiście dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze robię "na oko"... Należy ugotować kilka ziemniaków, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni i wymieszać z gorącymi ziemniakami. Wafel tortowy po brzegach posmarować delikatnie wodą, rozsmarować gorący farsz, posypać startym, żółtym serem i wszystko zwinąć w rulonik. Najlepiej zawinąć w folię spożywczą, żeby się nie rozwaliło i wyjść z domu aż ostygnie. Schłodzone pokroić w plastry o grubości ok. 2, 3 cm, obtoczyć w jajku i bułce tartej i podsmażyć. Podawać z barszczem czerwonym. Życzę smacznego:)))
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuchcik
Gość
|
Wysłany: Pon 0:33, 06 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
ZAPIEKANY SERNIK
SKŁADNIKI:
* 70 dag białego sera,
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* kilka kropli aromatu cytrynowego
* 5 dag masła
* kilka sztuk pokruszonych biszkoptów
* 1 puszka brzoskwiń
Ser dwukrotnie zemleć, utrzeć z masłem i śmietaną na jednolitą, gładką masę. Jajka dokładnie umyć, białka oddzielić o żółtek. Żółtka ubić z cukrem na parze, aż powstanie puszysta pianka. Masę żółtkową połączyć z serem, dodać aromat cytrynowy, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń, posypać pokruszonymi biszkoptami. Zapiekać 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuchareczka
Gość
|
Wysłany: Pon 0:36, 06 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
TORT MAKOWO-BUDYNIOWY
SKŁADNIKI:
* 15 dag maku
* 5 dag mąki
* 4 jajka
* 10 dag cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 budynie śmietankowe
* 3/4 litra mleka
* 3 banany
* biszkopty
* galaretka pomarańczowa
Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, dwukrotnie zemleć, żółtka ubić z cukrem i 2 łyżkami wody na pianę. Dodać mąkę, proszek i mak. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z masą makową, przełożyć do tortownicy, piec 30-40 minut w temp. 200 stopni. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na makowy spód, przełożyć plasterkami bananów, schłodzić. Na wierzchu ułozyć biszkopty, zalać tężejącą galaretką, schłodzić.
Ciekawe czy ktoś mnie przebije??? Takie smakołyki, niam, mniam, mniam....
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamis
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Pon 23:19, 06 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
jesli chodzi o przepisik kuchcika to znam ten przepis ciacho pyszota serdecznie polecam zawsze jak mam to ciacho w domku to znika w jeden dzień, moge jeść ten rarytas tonami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|