Forum Chelmskie Forum Dyskusyjne Strona Główna Chelmskie Forum Dyskusyjne
Forum przeznaczone dla mieszkańców Chełma.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kulinaria
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Chelmskie Forum Dyskusyjne Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
effka




Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chełm

PostWysłany: Nie 22:37, 29 Sty 2006    Temat postu: kulinaria

Może ktoś ma ciekawe przepisy na pyszniaste potrawy??? Piszcie, a ja będę gotować. Za najsmaczniejszą potrawę obiecuję nagrodę (oczywiście tuczącą jak na łakomczucha przystało) Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 23:44, 24 Lut 2006    Temat postu:

black metal pie
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamis




Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chełm

PostWysłany: Nie 21:52, 13 Sie 2006    Temat postu:

hym ja tam polecam moją pizze domowej roboty nie ma sobie równych a z takich lepszych potraw bardziej wykwintnych polecam kotlety z piersi kurczaka i żółtym serem

wszystko sprowadza się do tego żeby pokroić pierś kurczaka w kostki o boku około 1 cm doprawic je przyprawami wg uznania i odstawić na chwile. następnie dodać majonezu, jajka i mąkę ziemniaczaną wszystko ładnie wymieszać i oczywiście dodać dużo tartego sera a potem już tylko smażyć na złocisty kolorek do tego ryż i danie miodzio wychodzi.

edit
Z tego wszystkiego zapomniałem wypisać ilość składników a więc:
3 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 pierś z kurczaka
w orginalnym przepisie jest 3 łyżki tartego żółtego sera ale ja proponuje dodać jak najwięcej.
I to tyle jęsli chodzi o składniki.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kamis dnia Wto 15:16, 05 Wrz 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
russian
Gość






PostWysłany: Czw 19:29, 17 Sie 2006    Temat postu:

a ja znam fantastyczne rosyjskie danie
do garnka wrzucamy:
troche oleju
pokrojona piers kurczaka
cebula i obowiązkowo czosnek

jak piers sie zarumieni Smile wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki (surowe)wszystko posypać solą i paczką papryki w proszku zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu

potrawa ma tendencje do przywierania do dna ale wychodzi super rosyjskie danie
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pacemaker




Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wólka Powsińska

PostWysłany: Sob 21:07, 19 Sie 2006    Temat postu:

Ja szczerze mówiąc wolę knyszę z ryneczku, niz wykwintna restaurację. Podoba mi sie ten klimat, i ciekawe miejscówki, gdzie mozna spozyc to cudo...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamis




Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chełm

PostWysłany: Sob 22:47, 19 Sie 2006    Temat postu:

A cóż to jest za specyjał. Może podasz troszke szczegółów.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pacemaker




Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wólka Powsińska

PostWysłany: Wto 21:25, 22 Sie 2006    Temat postu:

Cytat:
A cóż to jest za specyjał


Jest to połowa dużej, ciepłej buły, wypełniona pekińską, pomidorami, papryką, ogórkami i polana sosem czosnkowym i ketchupem. Sercem knyszy pozostaje kotlet wieprzowy bądź drobiowy. Niebo w gębie...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamis




Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chełm

PostWysłany: Wto 23:43, 22 Sie 2006    Temat postu:

To musi być pyszne zrobie sobie jak skompletuje składniki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
effka




Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chełm

PostWysłany: Pon 22:59, 18 Wrz 2006    Temat postu:

Nieźle. Widzę, że pierś z kurczaka wiedzie prym. W takim razie podrzucę jeszcze jeden pomysł, prosty i pyszny. Ale bez ilości składników, bo robię "na oko"... Pierś z kurczaka pokroić w kostkę ok 2, 3 cm, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w rozmąconym jajku, następnie w wiórkach kokosowych. Smażyć w głębszym oleju, a podawać z ziemniakami, frytkami lub nawet plackiem węgierskim. Albo bez niczego tylko z samą surówką z kapusty pekińskiej. Najbardziej mi smakują te przypalone wiórki... pyyyychaaaaaaa.
Podawajcie dalej przepisy, rozstrzygnięcie konkursu i smakowita nagroda w grudniu:)))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamis




Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chełm

PostWysłany: Wto 8:06, 19 Wrz 2006    Temat postu:

Hym a to widze jeszcze prostrza potrawa niż moje kotleciki z piersi. Nie dziwie się czemu robisz na oko też bym robił. Jaka nagroda jaka? hym no jaka?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
midian




Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CHEłM

PostWysłany: Sob 22:37, 23 Wrz 2006    Temat postu:

hmm no w sumie na gotowaniu to ja sie niekoniecznie znam, choć moja ulubina potrawa to spaghetti z białym winem Twisted Evil ale za to moge jakis przepisik na ciacho podać Smile
BARTOSZ
1szklanka cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki kakao, 7 dużych jabłek pokrojonych w kostke
Jajka ubijać z cukrem (aż sie cukier rozbije); Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji; Ciasto wyłożyć na blaszce i ułożyc na nim jabłka; piec 40min. smacznego Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
effka




Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chełm

PostWysłany: Sob 22:57, 23 Wrz 2006    Temat postu:

Tak sobie myślę, że zrobię jutro roladę ziemniaczaną, mam wszystkie składniki: ziemniaki, kawałek kiełbasy, żółty ser i wafle tortowe. Oczywiście dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze robię "na oko"... Należy ugotować kilka ziemniaków, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni i wymieszać z gorącymi ziemniakami. Wafel tortowy po brzegach posmarować delikatnie wodą, rozsmarować gorący farsz, posypać startym, żółtym serem i wszystko zwinąć w rulonik. Najlepiej zawinąć w folię spożywczą, żeby się nie rozwaliło i wyjść z domu aż ostygnie. Schłodzone pokroić w plastry o grubości ok. 2, 3 cm, obtoczyć w jajku i bułce tartej i podsmażyć. Podawać z barszczem czerwonym. Życzę smacznego:)))

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuchcik
Gość






PostWysłany: Pon 0:33, 06 Lis 2006    Temat postu:

ZAPIEKANY SERNIK
SKŁADNIKI:
* 70 dag białego sera,
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* kilka kropli aromatu cytrynowego
* 5 dag masła
* kilka sztuk pokruszonych biszkoptów
* 1 puszka brzoskwiń
Ser dwukrotnie zemleć, utrzeć z masłem i śmietaną na jednolitą, gładką masę. Jajka dokładnie umyć, białka oddzielić o żółtek. Żółtka ubić z cukrem na parze, aż powstanie puszysta pianka. Masę żółtkową połączyć z serem, dodać aromat cytrynowy, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń, posypać pokruszonymi biszkoptami. Zapiekać 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuchareczka
Gość






PostWysłany: Pon 0:36, 06 Lis 2006    Temat postu:

TORT MAKOWO-BUDYNIOWY
SKŁADNIKI:
* 15 dag maku
* 5 dag mąki
* 4 jajka
* 10 dag cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 budynie śmietankowe
* 3/4 litra mleka
* 3 banany
* biszkopty
* galaretka pomarańczowa
Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, dwukrotnie zemleć, żółtka ubić z cukrem i 2 łyżkami wody na pianę. Dodać mąkę, proszek i mak. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z masą makową, przełożyć do tortownicy, piec 30-40 minut w temp. 200 stopni. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na makowy spód, przełożyć plasterkami bananów, schłodzić. Na wierzchu ułozyć biszkopty, zalać tężejącą galaretką, schłodzić.
Ciekawe czy ktoś mnie przebije??? Takie smakołyki, niam, mniam, mniam....
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamis




Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Chełm

PostWysłany: Pon 23:19, 06 Lis 2006    Temat postu:

jesli chodzi o przepisik kuchcika to znam ten przepis ciacho pyszota serdecznie polecam zawsze jak mam to ciacho w domku to znika w jeden dzień, moge jeść ten rarytas tonami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Chelmskie Forum Dyskusyjne Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin